Ferman'da katledilenler Süleymaniye’de anıldı

Şengal Soykırımında katledilenler, Êzidî Fermanı’nın 8’inci yıl dönümünde PADÊ öncülüğünde yapılan bir anma etkinliğiyle anıldı, DAİŞ ve ihanetçilik kınandı.

Êzidî Özgürlük ve Demokrasi Partisi (Partiya Azadî û Demokratîk ya Êzidiyan-PADÊ), 3 Ağustos 2014’te gerçekleşen Ferman’da katledilenleri “Êzidî soykırımı insanlığı yaraladı, bu vahşet suçudur ve affedilemez” şiarıyla Kürdistan Şia Hareketi salonunda andı.

Salonda Ferman görüntülerinin yer aldığı fotoğraflar, şehit düşen Êzidî öncülerinin fotoğrafları asıldı. Salonda Şengal’de çıkarılan Dîcle dergisi de dağıtıldı.

Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi, Tevgera Azadî partisi, Kongreya Star hareketi temsilcileri ile siyasetçi Mihemed Emîn Pênciwênî, Irak eski Parlamenteri Rêzan Dilêr ve daha birçok şahsiyetin hazır bulunduğu anmada, PADÊ temsilcisi Merwan Şengalî bir konuşma yaptı.

Ferman şehitlerini anan Şengalî, “Halkımız zorlu yaşam koşullarında kamplarda yaşıyor. Daha açılmamış 80 toplu mezar bulunuyor ve birçoğu ise kayıp. Bu sıradan bir Ferman değil, ihanet sonucu gelişti. Gerilla olmasaydı Êzidîlerin hali ne olurdu. Şengal’e sahip çıkılmalı, statüsü kabul edilmeli ve saldırılara son verilmelidir” dedi.

Tevgera Azadî Eşbaşkanı Tara Husên ise kadim Êzidî toplumuna yönelik gerçekleştirilen Ferman’ın üzerinden 8 yıl geçtiğini hatırlatarak, “Êzidî halkını kimin savunduğunu, kimin terkettiğini şehit gerçekliği gösteriyor. Êzidî toplumu yolunu buldu ve yürüyor. Irak ve diğer güçler Özerk Şengal’i savunmalı ve statüsünü kabul etmeli. Halkın iradesini kabul etmeli. Kamplar boşaltılmalı, Şengal inşa edilmelidir” diye konuştu.

Anma etkinliğinde Êzidî Kadın Özgürlük Hareketi (TAJÊ) Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetim Temsilciliği, Kongra Star, Şengal Şehit Aileleri Kurumu ve siyasetçi Rêzan Dilêr de mesajlarını iletti.

Anma, sinevizyon gösterimi ardından sona erdi.