Silah bırakan peşmergelere ‘maaş kesme’ tehdidi

Kürtler arası olası bir savaşa karşı çıktıkları için geçtiğimiz günlerde Duhok eğitim kampında 180 peşmegenin silah bırakması ardından, KDP bu eğilimin önünü kesmek için “maaş kesme” tehdidinde bulundu.

Metina’da iki hafta önce yaşanan KDP provokasyonu ardından Güney Kürdistan’da tepki büyüyor.  

Uzun yıllar peşmergelik yapan Dêrin peşmergeleri ile Peşmerge Bakanlığı'na bağlı birçok peşmerge ve komutanı da tepkilerini dile getirdi.

180 peşmerge hafta içinde KDP’nin dayattığı Kürtler arası bir savaşa karşı olduklarını göstermek için Duhok’taki peşmerge eğitim kampında silah bıraktı.

Güvenilir kaynaklardan alınan bilgilere göre bu adım, çok sayıda peşmergeyi daha cesaretlendirdi ve tutum almaya teşvik etti.

Ancak bu eğilimin yayılmasından endişe eden KDP’li bazı komutanların, silah bırakan peşmergeleri geri getirmek için maaşlarını kesme tehdidinde bulunduğu öğrenildi.

Bir yandan söz konusu orta kademe komutanları, başka bir gelirleri olmayan peşmergeler aç ve işsiz bırakılmakla tehdit ederken, diğer yandan silah bırakan bazı orta kademe komutanlar da kardeş kavgasına tavır alınmasını “bir ihanet durumu” olarak dayatarak baskı uyguluyor.