Dört gencin idamı Kuzey ve Doğu Suriye kentlerinde protesto edildi

İran devletinin 4 Kürt gencini idam etmesi, Kuzey ve Doğu Suriye’nin birçok kentinde düzenlenen eylemlerle protesto edildi.

Girê Spî Kantonu Meclisi, Fırat Kantonu halkı ve Dêrazor Toplumsal Adalet Meclisi Kadın Ofisi, 4 Kürt gencinin İran rejimi tarafından idam edilmesine tepki gösterdi. Ayrıca işgalci Türk devletinin gerillaya karşı kimyasal silah kullanması da kınandı.

İran devleti, 29 Ocak’ta Mohsen Mazlûm, Muhammed Faramazî, Wafa Azarbar ve Peyman Fatehî adlı 4 Kürt genci idam etti.

İdamlar Kurdistan’ın birçok kentinde protesto edildi.

KOBANÊ

Fırat Kantonu’nun belde ve köylerinden binlerce kişi, Özgür Kadın Meydanı’ndan Barış Kavşağı’na kadar yürüdü.

Burada konuşan Çevre Konseyi Eşbaşkanı Arif Balî, “Bu baskı ve soykırım eylemleriyle Kürt halkının özgürlük yolunu tıkayamazlar” dedi.

Balî, "Kobanê’den Rojhilatê Kurdistan’daki halkımızın direnişini selamlıyoruz. Biz, Önder Abdullah Öcalan ve Apocu hareketin savaşçılarının bize aydınlattığı yolun özgürlük ve mücadele yolu olduğunu söylüyoruz. Düşman, halkımıza yönelik onlarca katliam gerçekleştirdi, bu katliamcı tutumlarından ısrar ediyorlar. Ancak biz de Kürt halkının iradesinin eskisinden daha güçlü olduğunu, ne yaparlarsa yapsınlar yok edemeyeceklerini söylüyoruz" dedi.

EYN ÎSA

Girê Spî Kantonu Meclisi, Eyn Îsa ilçesindeki meclis binası önünde açıklama yaptı. Açıklama Meclis Eşbaşkan Yardımcısı Hezza Mihemed tarafından okundu.

İdamların kınandığı açıklamada, katliamlar ve işgalci Türk devletinin gerillaya yönelik kimyasal silah kullanması da protesto edildi.

DÊRAZOR

Dêrazor Kantonu Toplumsal Adalet Meclisi Kadın Ofisi de Meclis Divanı önünde bir açıklama yaptı. Meclis üyeleri, sivil ve yerel kurumlar ile Zenûbiya Kadın Topluluğu Meclisi’nin katıldığı açıklamayı Kadın Evi Sözcüsü Ayşe El Ehmed okudu.

Eylemde İran devletinin genç Kürt kadını Jîna Emînî’nin katledilmesinden sonra ayağa kalkan siyasetçilere ve kadınlara yönelik suçları, 4 Kürt gencini idam etmesi protesto edildi.

Açıklamanın sonunda, insan hakları örgütlerine sorumlulardan hesap sorma ve bu suçları önleme çağrısı yapıldı.