MİT, DAİŞ'li kadınlar üzerinden ticaret yapıyor

Kuzey-Doğu Suriye Güvenlik Güçlerinden kaynaklar, "MİT'in DAİŞ’li kadınları şebekeler yoluyla Hol Kampı’ndan kaçırıp para karşılığı ailelerine sattığını tespit ettik" dedi.

Türk devletinin resmi yayın organı Anadolu Ajansı (AA) dün "MİT, Moldovalı kadın ve 4 çocuğunu YPG/PKK'nın elinden kurtardı" başlığıyla servis ettiği haberde, MİT'in Hol Kampı’ndaki DAİŞ'lileri kaçırdığını itiraf etti.

Kuzey ve Doğu Suriye Güvenlik Güçleri, uzun bir süredir MİT’in bu çalışmasının farkında olan ve takibe alarak MİT’in bu konudaki bazı operasyonlarını durdurmayı başardı.

Güvenlik Güçleri üyesi güvenilir bir kaynak MİT’in Hol Kampındaki DAİŞ’li kadınları kaçırma nedenlerini ajansımıza anlattı: "Bir süredir MİT içinde bir grubun başta Hol kampı olmak üzere kamplardan DAİŞ’li kadınları kaçırmak için çalıştığını fark ettik ve araştırmaya başladık. Bu doğrultuda bazı şebeke ve kaçırılmak istenen kadınlar yakaladık. Yaptığımız araştırmalar sonucunda MİT içinden bir grubun bu farklı farklı ülkelerden kadınların aileleriyle irtibata geçtiğini ve bu kadınları kaçırarak yüksek meblağlalar karşılığında ailelerine sattığını öğrendik."

BAZILARININ EŞLERİ TÜRKİYE İÇİN SAVAŞIYOR

MİT’in kadınları sadece ailelerine para karşılığı vermek için kaçırmadığını da dile getiren kaynak, "QSD’nin kuşatmasından kurtulan DAİŞ’lilerin büyük çoğunluğu Türkiye ve Türkiye’nin işgali altındaki Bab, Cerablus, Ezaz, Efrîn, İdlib, Serêkaniyê ve Girê Spî gibi kentlerde bulunuyor. Türkiye kadınları kaçırıp eşlerinin bulunduğu alanlara ya da Türkiye’ye götürerek eşlerini daha iyi savaştırıyor. İstediği alandaki savaşa sürebiliyor" diye konuştu.

İç güvenlik güçleri en son 16 Temmuz günü Hol Kampından Türkiye’ye kaçmaya çalışan 4 kadını yakaladı. Bu kadınlardan 2’si Sudan, 2’si de Tanzanya uyrukluydu.

İNSAN KAÇAKÇISININ ÜZERİNDE İSİM LİSTESİ BULUNMUŞTU

QSD savaşçılarının, 23 Haziran 2018’de Hesekê’nin Hesice ilçesinde yakaladığı Şahab Ahmed Abdullatif isimli Suriye uyruklu kişinin telefonunda MİT’in Türkiye’ye kaçırmasını istediği DAİŞ üyeleriyle telefon konuşmaları ve yine Türkiye’ye kaçırılmak istenen Hol ve Eyn İsa kamplarındaki DAİŞ’li kadınların isim listesini bulmuştu.

Şahab Ahmed Abdullatif da Urfa’da MİT’le tanıştığını, MİT denetiminde DAİŞ’e para transferi yaptığını, MİT’in istemiyle başta yabancılar olmak üzere DAİŞ çetelerini Türkiye’ye kaçırdığını itiraf etmişti.

‘MİT BENDEN YABANCI DAİŞ’LİLERİ İSTEDİ’

Ajansımızın yaptığı röportajda Şahab Ahmed Abdullatif, MİT’le yaptığı çalışmalara ilişkin şunları anlatmıştı: "Emniyet benden DAİŞ’çileri Türkiye’ye geçirmemi istedi. ‘Onları geçir, kimlik çıkar ve ev kiralamalarına yardımcı ol’ dediler."

Şahab Ahmet Abdüllatif, ondan sonra Ömer Muhammed Kadir ve Ebu Suça’nın MİT’le anlaştıklarını ve MİT’in DAİŞ’lileri Türkiye’ye geçirmeleri için sınırdan bir koridor açacağını söylediğini aktardı. MİT mensupları ile yaptığı görüşmede "Ama önce bize nereli olduklarını söyleyeceksiniz. Yabancıları getirin. Biz size hangi yoldan geçeceğinizi söyleriz” dediğini belirtti.

Abdullatif, "Emniyet de bizden DAİŞ’lileri Türkiye’ye getirmemizi istediğinde sınırdan bir geçiş açmaları gerektiğini söylemiştik. Onlar, buna güçlerinin yetmeyeceğini söylemişlerdi ama MİT, sınırdan geçişe yol veriyordu" ifadelerini kullanmıştı.

HOL KAMPI

Irak ve Suriye'de dahil 50 ülkeden DAİŞ üyelerinin bulunduğu Hol Kampı’nda 67 bin kişi kalıyor. Şu anda Ortadoğu’daki en büyük kamplardan biri olan Hol kampındaki 67 bin kişiden yaklaşık 30 bini DAİŞ çetelerinin ailelerinden oluşan kadın ve çocuk. Bu kadınların önemli bir kısmı ise tehlikeli suçlar işlemiş halen de HOL kampında örgütlenmeye çalışıyor.

Hol Kampı’nda “Muhacirler” bölümünde kalan DAİŞ’li kadınlar “El Hisbe” adı verilen kadınların kadın eliyle köleleştirilmesi ve cezalandırılmasını hedef alan bir çeşit kadın gizli örgütlenmesi de bulunuyor.

El Hisbe örgütlemesiyle HOL kampında yüzünü açan veya DAİŞ’ten kopmak isteyen birçok kadının çadırları yakıldı ve 30’u aşkın kadın katledildi.

Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi’nin tüm çağrılarına rağmen 48 ülkeden sadece bazıları sınırlı sayıda vatandaşını teslim aldı. Tıpkı DAİŞ tutukluları gibi HOL Kampı’ndaki DAİŞ’li kadınların da araştırmaya tabi tutulup yargılanması için uluslararası mahkeme oluşturulamadı ve ilgili devletler bu konuda sorumluluk almadı.

Şahab Ahmed Abdüllatif’in MİT ile yürüttüğü çalışmaları anlattığı haberin linki: