QSD: Hol kampı daha güvenli hale gelene kadar çalışacağız

Hol Kampı’nda başlatılan ‘İnsani ve Güvenlik Operasyonunun’ üçüncü aşamasına ilişkin ayrıntıları paylaşan QSD, şimdiye kadar 37 DAİŞ çetesinin yakalandığını duyurdu.

Demokratik Suriye Güçleri (QSD) Basın İrtibat Merkezi, İç Güvenlik Güçleri’nin QSD ve YPJ’nin desteğiyle 27 Ocak’ta Hol Kampı’nda başlattığı “İnsani ve Güvenlik Operasyonu’nun” üçüncü aşamasının ayrıntılarına ilişkin bir açıklama yaptı.

Açıklamada şu bilgi ve ifadeler yer aldı:

“Ortak operasyon güçleri (İç Güvenlik Güçleri-QSD ve YPJ), DAİŞ hücrelerini Hol Kampı’ndan temizlemek ve aşırılık yanlısı fikirlerini önlemek için ‘İnsani ve Güvenlik Operasyonunun’ üçüncü aşamasını başlattı.

ELE GEÇİRİLEN SİLAH VE CEPHANELER

Operasyonun birinci günü başarıyla gerçekleşti; DAİŞ’in 21 çete üyesi yakalandı, terör faaliyetlerinde kullanılan madde ve araçlar ele geçirildi. Bu durum, kamp içindeki terör tehdidini bitirmek için İnsani ve Güvenlik Operasyonu’nun üçüncü aşamasının başlatılmasının gerekli olduğunu ve başlama zamanı geldiğini gösteriyor.

Operasyonda çok sayıda patlayıcı madde, mayın, bomba ve tünel ele geçirildi. Bu, birçok DAİŞ çetesinin saldırılar gerçekleştirmek için tüm bu araçlara sahip olduğunu bir kez daha doğruluyor. Ama güçlerimiz terör hücrelerini yakalayacak ve onların yozlaşmış ideolojilerinin yayılmasını engelleyecektir.

Operasyonun ikinci ve üçüncü gününde onlarca DAİŞ çetesi yakalandı, ayrıca büyük miktarda silah ve cephane de ele geçirildi. Büyük terör saldırıları için kullanılabilecek patlayıcı kemer de bu patlayıcılar arasındaydı.

Ortak güçlerin çalışmaları birkaç saat durduktan sonra, kampta tekrar arama-tarama çalışmaları devam etti. Sonraki günlerde bölge tekrar temizlendi ve büyük oranda başarılı oldu.

Bu aramalarda kampta DAİŞ teröristlerine destek amaçlı gömülen silahların yanı sıra mühimmat ve el bombalarını da bulduk. Bulunan bu malzemeler bu operasyonun başlatılmasının nedenidir.

37 ÇETE YAKALANDI

Operasyon güçlerinin yürüttüğü 7 günlük operasyon süresinde DAİŞ hücrelerinden 37 çete yakalandı. Çok sayıda mühimmat ve silaha el konuldu. Çetelerin ve silahların saklandığı çok sayıda tünel tespit edildi.

Operasyonun başarıya ulaşması ve yurttaşlara yönelik tehdidin sona erdirilmesi için operasyon güçleri, arama ve temizleme çalışmaları sırasında bölge sakinlerinin barınabileceği güvenli bir alan oluşturdu. Kamp yönetimi, sivil toplum kuruluşlarına, mağdurların geçici olarak barınabilecekleri çadırların getirilmesi çağrısında bulundu. Aramalar sürerken sivil toplum örgütleri gerekli rolleri üstlenmedi. Açıkça söyleyelim ki sivil toplum kuruluşları kampın yönetimine ve kamp sakinlerine gerekli desteği sağlamadı.

Teröristlerin kampın ve kampta kalanların güvenliğini, istikrarını tehlikeye atmasına izin vermeyeceğiz. Operasyon kampın içinde güvenli bir şekilde gerçekleştiriliyor ve başka kimseye tehdit oluşturmuyor. Bölgede şiddete izin vermeyeceğiz. DAİŞ’in, sahte ideolojisini bölgede ve dünyada yaymasına izin vermeyeceğiz. Hol Kampı ve dünyanın tüm bölgeleri daha güvenli hale gelene kadar çalışmalarımızı sürdüreceğiz."