Suriye’deki 109 örgütten uluslararası kurumlara çağrı

İşgalci Türk devletinin Kuzey ve Doğu Suriye’nin altyapısını hedef alan saldırılarının bölgede “insani bir kriz” yarattığına dikkat çeken Suriye’deki 109 örgüt, uluslararası güçleri acilen harekete geçmeye çağırdı.

Suriye’deki 109 örgüt, işgalci Türk devletinin Kuzey ve Doğu Suriye’nin altyapısını hedef alan soykırım saldırılarına ilişkin açıklama yaptı.

Qamişlo’nun Siyahî Mahallesi’nde yapılan açıklama, bölgedeki örgüt temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirildi. Açıklamayı, Kuzey ve Doğu Suriye Sivil Toplum Örgütleri Birliği Ofisi Yönetim üyesi Mizgîn Hisên okudu.

Açıklamanın uluslararası örgütlere, konseylere ve bölgede çalışma yürüten ülkelerin hükümetlerine gönderileceğini belirten Mizgîn Hisên, saldırılardan etkilenen insanların acılarını hafifletilmesi, temel hizmetlerin yeniden tesis edilmesi ve bölgede istikrarın sağlanması için uluslararası toplumun, hükümetlerin ve uluslararası kuruluşların bu çağrıya katılması gerektiğine dikkat çekti.

‘ACİL YARDIM GEREKİYOR’

Kuzey ve Doğu Suriye’deki insani krizin en kötü seviyeye ulaştığını, bu nedenle uluslararası toplumun acilen yardımda bulunması gerektiğini belirten Mizgîn Hisên, bölgede çatışmaların yıllardır devam ettiğine, bölge halkının mağduriyetinin arttığına ve göçün aralıksız şekilde yaşandığına vurgu yaptı. Mizgîn Hisên, Türkiye’nin son saldırısında altyapının doğrudan hedef alınması sonucunda, gaz, su, elektrik ve petrol gibi temel hizmetlerde büyük oranda azalma yaşandığına işaret etti.

‘KALICI ÇÖZÜM ÜRETİLMELİ’

Suriye krizinin uluslararası toplumun ortak çabasıyla çözülebileceğini kaydeden Mizgîn Hisên, “Çünkü kriz örgütleri ve tek tek ülkeleri aşıyor. Hükümetin, sivil toplum kuruluşlarının ve uluslararası kuruluşların bir araya gelerek acil yardım ve kalıcı çözümler üretmesi gerekiyor” dedi.

Hisên, uluslararası toplumun, hükümetler ve uluslararası kuruluşların, zarar gören insanların acılarını hafifletmek, temel hizmetlerini yeniden tesis etmek ve kalıcı istikrarı sağlamak için acilen bu çağrıya katılmalarını istedi.