Türk devletinin saldırıları çevre felaketine yol açıyor

Til Birak İlçe Meclisi’nden kurulan Acil Müdahale Komitesi, işgalci Türk devletinin saldırıları sonucu Cexcex Nehri’ne akan petrolü temizlemek için nehirde setler oluştururken, burada bir açıklama yapıldı.

İşgalci Türk devletinin Kuzey ve Doğu Suriye’de petrol istasyonlarını bombalaması nedeniyle bu istasyonlardaki ham petrol Qamişlo’daki Cexcex Nehri’ndeki suya karıştı. Nehre karışan ham petrol, sağlık, çevre, tarım alanları ve bu su kaynağından beslenen hayvanlar üzerinde büyük tehlike oluşturuyor. 

Cizîr Kantonu Til Birak İlçe Meclisi, Tarım ve Sulama Kurulu ve Özerk Yönetim Su Veri Dairesi Ofisi ile işbirliğiyle oluşturulan Acil Müdahale Komitesi, Cexcex Nehrî’ndeki petrolü akışını kesmek için nehirde bentler oluştururken, sivil toplum kurumları üyelerinin katılımıyla burada bir de açıklama yapıldı.

Açıklamayı yapan Til Birak İlçe Meclisi EşBaşkanı Sîmav Etê, işgalci Türk devletinin birkaç aydan bu yana ekonomi merkezlerini, bölgenin altyapısını, petrol kuyuları ve borularını hedef aldığına dikkat çekti. Sîmav Etê, bombardıman sonucu ham petrolün çevredeki nehirlere aktığını, bunlardan birinin de Xabur Nehri’ne akan Cexcex Nehri’nin kolu olan Red Nehri’ne aktığını söyledi.

Til Birak İlçe Meclisi, tarım müdürlüğü ve halk belediyesi, çiftçilerin, yurttaşların ve komünlerin desteğiyle mevcut imkanlara göre nehirde inşa ettiği setlerle akan petrolü temizleyip, Rimêlan’daki petrol şirketine geri göndermeye çalıştığını söyleyen Sîmav Etê, halkın işgalci Türk devletinin saldırılarına karşı birlik içinde olması ve planlarını boşa çıkarması gerektiğini kaydetti.